Wist je dat Ralph Adriaansen doof geboren is?

Gelukkig kreeg Ralph Adriaansen toen hij 3 jaar oud werd zijn gehoor terug.
Destemeer bijzonder is het dat Ralph nu zichzelf professioneel muzikant mag noemen met een eigen lespraktijk, youtubekanaal en een ontelbaar aantal optredens.

Op 8 jarige leeftijd maakte Ralph kennis met het drumstel en meteen was hij verkocht. In 2001 behaalde hij zijn A diploma (hafabra) voor kleine trom en het jaar daarop werd hij met de fanfare de Volharding Nederlands Kampioen. Ook ontving hij in 2002 de Guido Simons prijs. In 2004 begonnen de optredens te komen, zo startte hij zijn eigen slagwerktrio “Percussion Power”. Hiermee deed hij mee aan talentenjachten waaronder de “Rijks Music Award” welke ze 2 jaar op rij wonnen. Ook ging hij een week op tournee met de schoolmusical “Fennie da Costa”.

De talentenjachten werden steeds groter en belangrijker, zo deed hij in 2006 mee aan de Kunstbende en behaalde hij de finale. Hierdoor mocht hij optreden in de Mezz te Breda, de Verkadefabriek in Den Bosch en het Schelde Theater in Terneuzen. De finale zelf vond plaats in de grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Tijdens zijn middelbare school componeerde hij een fanfare stuk voor zijn profiel werkstuk en slaagde met een 9.1 voor zijn praktijk examen. Er was dan ook geen enkele twijfel dat Ralph zou worden aangenomen op het Fontys Conservatorium in Tilburg voor de opleiding geïmproviseerde muziek met als hoofdvak Slagwerk. In 2006 ontdekte Ralph ook een nieuw instrument. Hij begon lessen te volgen voor de Vibrafoon. Dit bleek al snel een nieuwe liefde.

Ralph houdt ervan om de verschillende muziekstijlen te spelen. Zo speelde hij in o.a. “The last Dollar Bigband”, de psychedelische Rocktrio “Next Exuma”, de Popband “Too Red” en de Musical Nine waarvoor hij zelf ook stukken arrangeerde.

Vanaf 2009 begint Ralph de Vibrafoon op het podium te bespelen. Hij volgt workshops bij Nico van der Plas, Frits Landesbergen en Tony Miceli, gaat o.a. mee op tournee met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) onder leiding van Peter Guidi en speelt met hun op de podia van het North Sea Jazz festival Rotterdam, Bimbuis Amsterdam, Breda Jazz en de Jazzdag Rotterdam. Met het Zaans Show Orkest speelt hij in het Zaantheater Zaandam en op het Ebre terra de Vent Festival in Spanje. Naast de Vibrafoon blijft het drumstel ook in trek en begeleid Ralph Bart van Gorp tijdens het Prinses Christina Concours.

2010 was het jaar van de doorbraak. Vanaf die tijd ging het heel hard met zijn carrière als muzikant. Ralph bespeelt namelijk de complete range aan slagwerkinstrumenten, variërend van de triangel tot de drums, de xylo- en vibrafoon, maar ook de toetsen. De verschillende muziekstijlen en instrumenten maakt ralph uniek.

Het duurde dan ook niet lang voor zijn talent werd opgepikt door niemand minder dan Cabaretier Hans Liberg. Zeven seizoenen was Ralph Adriaansen de vaste drummer in verschillende theatershows van Cabaretier Hans Liberg. Eerst 3 seizoenen (2010 tot 2013) in de voorstelling ‘Ick Hans Liberg’ met daarop volgend 2 seizoenen (2013 tot 2015) de voorstelling ‘ATTACCA’, een seizoen met het jazzprogramma ‘Jazz & Comedy’ en als afsluiter de voorstelling: ‘Tralalala voor iedereen!’.

Op vibrafoon speelde Ralph mee met het Cor Bakker combo in de grote zaal van het Chassé theater in Breda. Hij treedt op als solist Vibrafoon/ percussie tijdens een project “Impressions of a blue kind” van het essay editing services conservatorium op het Jazz masters festival in Maastricht en festival Transeuropeènes in Frankrijk.

In 2011 studeerde Ralph af aan het Fontys Conservatorium in Tilburg met als hoofdvak slagwerk geïmproviseerde muziek. Ook speelt mij mee in de Indie Rockband “Wolfendale” tijdens hun CD presentatie in Paradiso en tijdens Paaspop.

Naast alle optredens van Hans Liberg wordt Ralph in 2012 vaste bespeler bij de Belgische Balkan Bras Band “de Pandoering”. In 2013 start Ralph een wel heel bijzonder project, hij speelt de CD in van DJ Subes en gaat mee naar optredens tijdens North Sea Round Town en Swinging Groningen. In 2018 behaalde Ralph Adriaansen een nieuwe mijlpaal met de uitgave van zijn eerste soloplaat “Tales and stories” op vibrafoon en handpan waarmee hij een tour door Nederland heeft gemaakt.

2015 was de start van het Youtubekanaal: Vibralph waarop hij regelmatig nieuwe video’s upload. Reikend van vlogs tot vergelijkingsvideo’s.